Pages

Saturday, December 31, 2011

Utblick över 2012 del 1 (Politik)


Det kommande året blir extremt spännande, förhoppningsvis får vi se några ljusa skott som växer mot en bättre framtid, politiskt, ekonomiskt och ekologiskt. 2011 har dock gjort mig till pessimist och det är inte mycket som tyder på att det kommande året kommer att ändra min inställning. Nedan följer en kort utblick om vad vi kan förvänta oss av 2012 inom det politiska och ekonomiska sfärerna.


Politik; nationellt och internationellt
Vi kommer i Sverige att under det kommande året få se en socialdemokrati som inte riktigt kan hitta sig själv. Det kommer ta längre tid än ett år för partiet att komma ur ut sin djupaste kris någonsin. Ändå tror jag att S kommer sakta men säkert klättra upp mot 30 procent av väljarstödet men med Håkan Juholt som partiledare så har jag svårt att se man kan nå högre. När 2012 når sitt slut kommer han dock att sitta kvar och läget mellan de politiska blocken kommer att vara 50/50.

I USA kommer Barack Obama att väljas om för en andra termin i vita huset. Amerikanerna röstar ogärna bort en sittande president och det republikanska startfältet ser inte direkt skrämmande ut. Den som vinner det republikanska primärvalet kommer enligt mig hetta Mitt Ronmey, en rätt så stel och intetsägande politiker som förespråkar lägre skatter och mindre statlig inblandning, inte direkt det som USA idag behöver…

I det kommunistiska Kina kommer vi under året få se mer tecken på ökad oro i landet, protester mot diktaturens förtryck kommer bli tydligare. Landet visar upp imponerande tillväxttal men det sker också till ett högt pris, både mänskligt och miljömässigt, frågan är hur många år detta kan fortgå?

I Europa kommer Nicolas Sarkozy att förlora president valet mot socialisten Francois Hollande, detta är någon som förstärker den röda omsvägningen i Europa som inleddes med socialdemokraternas maktövertagande i Danmark under 2011.

Nästa del kommer behandla den ekonomiska utvecklingen.

1 comment:

Siri said...

Och Nordkorea. Det ska ju faktiskt bli lite intressant