Saturday, September 13, 2014

Så här slutar valet

Imorgon är det då äntligen val, efter otaliga debatter och oräkneliga opinionsundersökningar är det dags för svenska folket att säga sitt. Men hur går det då? För dig som inte orkar sitta uppe och vänta på det definitiva resultatet imorgon kväll så kommer här min valprognos.

De rödgröna (s+mp+v) kommer bli större än Alliansen. Efter 8 år av alliansstyre blir det upp till Stefan Löfven att bilda en ny regering. Det här har vi kunnat se i de flesta undersökningar ett bra tag nu så ingen nytt direkt. Tyvärr kommer inte rödgröna få egen majoritet i riksdagen utan Sverigedemokraterna blir vågmästare. Fi landar på omkring 3,5 procent och missar därmed riksdagsspärren. 

Att Stefan Löfven med det här resultatet ska lyckas bilda en stabil regering förefaller högst osannolikt. Sd röstar som bekant hellre på det borgerliga blocket  vilket innebär att en Löfven regering kommer få problem att få igenom många av sina förslag i riksdagen. Vad det kommer att sluta är omöjligt att säga. Att någon just nu aktivt skulle vilja samarbete med sd verkar högst osannolikt. Det troliga är att oheliga allianser som före valet tett sig helt omöjliga bildas för att på något sätt ändå kunna regera Sverige. Kan ju bli så att Reinfeldt avgår. Moderaterna får kanske en Borg som ny partiledare. S och m bildar tillsammans med stöd av mp en mittenkoalition likt hur det ser ut i Finland. 

Förhoppningsvis har jag fel.

Om de rödgröna får egen majoritet så finns det i alla fall ett klart regeringsalternativ redan på valnatten. 

No comments: