Pages

Monday, March 19, 2012

Nu drar jag ner på köttet


Jag har under de senaste åren funderat på hur bra det egentligen är att äta kött i stora mängder vecka in och vecka ut. Det har funnit en del rapporter som visat på riskerna med ett alltför stort intag av rött kött. Föra veckan kom så ännu en rapport där Amerikanska forskare vid Harvard-universitetet har studerat provresultat gjorda på 121.000 män och kvinnor under 30 år, och resultatet är slående. Allt rött kött (nöt- och griskött) leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

För mig behövs det inga fler bevis och jag kommer nu successivt att börja äta allt mindre kött. Eftersom fisk och kyckling inte anses skadligt så får de till att börja med ersätta kossan och grisen.

Målet är att hålla sig till 0,5 kilo kött i veckan, en konsumtion som enligt forskningen inte leder till förhöjd cancerrisk. Alltså, hej då korv, hello matvete!

2 comments:

TUVE said...

Bra att du föregår med gott exempel.
Specialutgåvan "Om Mat" av Forskning och Framsteg argumenterar
för att minska köttet.
Undantag är naturbetesköttet där korna inte behöver äta spannmål eller ex. importerat kraftfoder.

Patrik said...

Glöm inte att akta dig för vitamintillskott också, hörde att ny forskning visar att dessa ger förhöjd risk för att dö i förtid...Det vore bättre om forskningen talade om vad som är HELT säkert att äta istället för att tala om allt som är farligt...