Pages

Thursday, January 10, 2013

Vad händer 2013?

Del 1 Världen

Det ser onekligen lite lugnare ut rent generellt inför det just påbörjade året. Världen håller kanske på att komma igen efter en längre svacka som inledes i och med finanskrisen 2008? Eller så har eländet just börjat och vi kommer när året närmar sig sitt slut se tillbaka på ett hemskt och turbulent år med stora kriser och social oro.

Sanningen ligger nog någonstans mitt emellan. Till att börja med kommer Europa att fortsätta sin ökenvandring, länder som Spanien, Portugal och i viss mån Italien kommer ha det fortsatt tungt. I Grekland kommer vi få se en regeringskris med påföljande nyval. Det nynazistiska Gyllene Gryning kommer att klättra mot 15 procent av rösterna. Dock blir det vänsterradikala Syriza största parti vilket innebär att Grekland till slut lämnar Eurosamarbetet. 

För Tysklands del så kommer Angela Merkel att röstas bort, hon är fortfarande populär men hennes koalitionspartner FDP kommer åka ut Bundestag vilket gör det omöjligt för Merkel och hennes CDU att regera vidare. Det troliga är att socialdemokraterna tillsammans med de gröna bildar ny regering. 

EU går mot ett extremt viktigt år, kärnländerna som är med i Eurosamarbetet kommer att stärkas med nya gemensamma regler för ländernas banker. Utåt sett pratas det om tillväxt och nya möjligheter men på något sätt skorrar det falskt. 

USA kommer såklart ha en fortsatt central ställning i världen. Dock har den enda supermakten stora stora problem, framförallt med sitt skenande budgetunderskott. Skulden är snart över 100 procent av BNP och denna trend kommer att förstärkas under året. Kongressen kommer såklart att förhindra en statsbankrutt men man tar heller inte tag i problemet på djupet. Obama kommer under 2013 att arbeta fram en plan för en skuldavskrivning men detta läcker inte ut till marknaden vilket gör att börsen vid årets slut stänger på plus minus noll. 

Till sist kommer draken i öster att börja hosta allt med betänkligt. Väst  kan inte räknas med dess draghjälp i samma utsträckning men tack vare sina enorma valuta reserver kommer 2013 rent tillväxtmässigt bli ett hyfsat år för Kina. 

Summa summarum blir det inte ett alltför muntert år. Dock så kommer det heller inte utlösas någon akut kris. Förhoppningsvis använder sig världens ledarskikt året på ett klokt sätt för att på allvar börja ta tag i de stora utmaningarna som väntar alldeles runt hörnet.  

No comments: