Pages

Tuesday, July 23, 2013

Ny regering del 2

Jag besätter inte en hel regering utan jag har valt att fokusera på nyckelposterna.

Finansminister - Nippe 
Även fast Nippe inte helt delar min något pessimistiska omvärldssyn så kan han det här med finanser. Han har en gedigen erfarenhet från bansektorn, både som rådgivare och som chef.  Erfarenheter  som kommer att behövas när väl de svenska storbankerna börjar få problem med sina allt för vidlyftiga bolån. Hans första åtgärd som nytillträdd statsråd blir att successivt börja minska ränteavdraget. Ett avdrag som egentligen är en subvention till dagens bostadsköpare. Nippe lyckas efter mycket nätverkande till sist sy ihop en blocköverskridande lösning och är mycket nöjd.

Utbildningsminister - Macko
Macko har jobbat på golvet som lärare nu ett antal år och känner till vad yrkeskåren behöver, lugn och ro. Politikerna behöver lita på professionen och inte detaljstyra allting hela tiden. Macko som är bra på att nätverka syr ihop en blocköverskridande överenskommelse som slår fast att vinst och skola inte går ihop. Han ser även till att höja lärarlönerna med 5000 kr rakt av. Att få upp statusen på läraryrket är hans högsta prioritet. Han vet att det kommer att ta tid, lång tid men han vet också vikten av att Sveriges viktigaste yrkeskår återigen också är den bästa.

Utrikesminister - Elham  
Elham har många års erfarenhet av att arbeta i Afrika kring olika utvecklingsprojekt. Hon förstår vikten av kommunikation mellan politiker och tjänstemän och börjar omgående verka för ett bättre samarbetsklimat mellan utrikesdepartementet och SIDA. Elham knyter även nya kontakter med utvecklingsländer och sjösätter ett program som gör det möjligt att på ett mer effektivt sätt använda biståndspengarna. Hon börjar även med diplomati arbeta för en reformering av FN och säkerhetsrådet. Världen har inte råd med att vara låst i gamla strukturer när den hela tiden möter nya utmaningar.

Fler poster följer imorgon.

No comments: