Pages

Wednesday, January 15, 2014

Vad händer 2014 Del 2?

Pga en hemsk kräksjuka dröjde det lite extra lång tid innan del två av framtidsprognosen kom till stånd. Men håll till godo..

För Sveriges del så rankar jag naturligtvis valet till hösten som den stora händelsen. Hur kommer det att gå då? Att Alliansen ryker känns givet, vilket jag tidigare också påpekat här på bloggen. Det blir hur som helst en rysare eftersom den röda sidan inte kan vara säkra på att få en majoritet av rösterna med sig. Sverigedemokraterna kommer nog tyvärr stå ivägen för detta med uppåt 10 procent stöd. Löfven kommer till slut att tvingas samarbeta med lite av varje och vandringen i mittens rike kommer att fortsätta.

Oavsett vilken sida som kommer att ta över kan vi vänta oss ett klart mindre reformutrymme framöver. Statens finanser går med underskott så jag ser snarare skattehöjningar än vidlyftiga sänkningar i spåkulan. Den sida som vinner valet kommer få det jobbigt med att förklara för väljarna att det kanske inte kommer att bli bättre på ett tag utan något sämre. Å andra sidan är klarspråk något som politiker i allmänhet är särskilt bra på.

Mer lokalt så förlorar S makten den görgoa staden Göteborg. 20 år vid makten får räcka tycker Göteborgarna och röstar fram en Allians som skyndar sig att börja sälja av lite av stadens alla kommula bolag. Tvärtom går det i Stockholm, där åker Sten Nordin ut med buller och brak, alla privatiseringar blev till slut för mycket även för den högervridne stockholmaren. Mer oklart hur det går i Malmö men mitt tips är att S sitter kvar vid makten. Kontentan är att makt ska inte innehavs av samma sida alltför länge, idéerna sinar till slut och då kommer väljarna dom som ett brev på posten.

I övrigt rullar det på med lite OS i februari där bland annat Charlotte Kalla tar tre medaljer, dock inget guld. Sammanlagt tar Sverige tre guld, ett i skidor, ett i alpin och så blir det guld i curling också.

Det går att tycka att ett år är långt men om mindre än 12 månader sitter jag nog här igen och spånar inför 2015


No comments: