Pages

Tuesday, October 12, 2010

Tänkvärt

Om världen fortsätter att växa med den tillväxt vi har idag kommer världens BNP att ha vuxit med 80 gånger tills nästa sekelskifte. Yes det låter ju toppen, mer tillväxt är ju lika med mer välstånd! Mjae riktigt så enkelt är det ju nu inte, redan idag konsumerar vi människor långt mer än vad som i långa loppet är hållbart för moder jord. Idag förbrukar vi ungefär 30 procent över jordens kapacitet, alltså vi förbrukar under i år det som tar jorden 1 år och tre månader att återskapa. Om detta är det tyvärr riktigt tyst om, både här i Sverige och i övriga världen. Dock finns det lite kritiska och intressanta rapporter som är värda att titta lite närmare på. För ungefär 1 år sedan kom det ut en som heter "Prosperity without growth?". Den är skriven av den engelske ekonomen Tim Jackson och ställer en hel del frågor om mänsklighetens ständiga jakt på ökad tillväxt. Den sitter inte inne på några lösningar utan belyser mer problemen med dagens system. Kolla in länken nedan om ni vill läsa mer.

Visst har mångt mycket mer människor det bättre idag än för 100 år sedan, många har lyfts upp från fattigdom med hjälp av en växande ekonomi. Det jag menar är att det kanske nu är dags att stanna upp och tänka efter lite, kan vår ekonomi fortsätta att växa into the future and beyond? Jag är personligen inte så säker på det...

http://www.sd-commission.org.uk/pages/redefining-prosperity.html

5 comments:

siri said...

det borte tas upp mera! som växthuseffekten. Jag tycker regnskogsavhuggningen är hemsk..hua!

Johanna said...

Verkligen tänkvärt ja!

Macko said...

It can't! we are doomed my friends!
prepare for the end. I might go and find myself a secure bunker :)

Patrik said...

Helt klart väcker ditt inlägg tankar, och jag vill flika in med en som jag ser det en modern "fluga", dessa förbannade etanol bilar. Det är inget annat en humbug, miljövänligt? I hel...e heller! Det finns ingen framtid i etanol drivna fordon såvida vi inta lär oss att framställa etanol ur blå-gröna alger eller nåon annan meningslös källa. Så gott folk, köp inga etanoldrivna fordon.

Erik said...

Väl talat Patrik, håller med!