Pages

Sunday, January 9, 2011

2011 - part I

Nu kommer den utlovade utblicken över det nyss inledda året och för att inte göra läsningen alltför lång har jag valt att dela in den i två delar. Del I kommer angripa 2011 som året då finanskrisen 2008 går över till det kapitalistiska systemets fall. Andra delen kommer ha en mer optimistiskt utgångspunkt. Fokus i utblicken ligger på den ekonomiska bitarna, bitar som idag också inverkan på i princip allt vi gör. Nu kör vi!

2011 kommer till att börja med utveckla sig så som man hade tänkt sig. Börserna kommer att fortsätta svagt uppåt och den ekonomiska tillväxten tar fart, om än långsamt. Dock kommer det framåt våren att börja storma rejält. Grekland och Irland kommer att få ställa in betalningarna och detta gör att även Spanien får extrema problem och till får be om nödlån från Euro-länderna. För att göra en lång historia kort faller Euron pga detta. Europa går nu mot en högst osäker framtid som delas av ett mer välmående norr och ett Sydeuropa som hamnar mer och mer på efterkälken. I USA sätter republikanerna stop för Obamas flesta förslag och hela det politiska systemet går i dödläge. Ekonomiska reformer uteblir och USA rasar i slutet av året ihop under sin enorma utlands-skuld. Kina är inte mogen att ta över som tillväxtmotor och hela västvärlden går mot en lång tid av recession och skyhög arbetslöshet. Allt detta händer alltså under 2011, året då systemet som vi känner det idag rasar ihop under sin egen orimlighet.

Jag är nästan helt övertygad om att detta inte är ett troligt scenario och det är ingenting jag går omkring och hoppas på men obalanserna i de ekonomiska systemen är stora och ingenting man skall ta lätt på. Vad säger ni läsare?

No comments: