Pages

Wednesday, November 24, 2010

Monopol

Efter det senaste mycket debatterade inlägget om Systembolaget fortsätter Wässing Power att hylla statliga monopol. Statligt monopol är verkligen ingenting som skall uppmuntras i normala fall men inom områden där man kan tänka sig att en fri marknad får för stora negativa externa konsekvenser tycker jag att det kan vara en bra lösning.

I Sverige har vi ju som bekant två statliga monopol kvar, detta innefattar ovan nämnda Systembolaget men också Svenska Spel som till viss del har monopol på den svenska spelmarknaden. Systemet har jag ju redan argumenterat för och ett liknande resonemang går att föra när det kommer till Svenska Spel.

Visst är det dubbelmoral av staten att säga att den inte vill att folk skall spela för mycket men samtidigt spenderar Svenska Spel stora summor pengar på reklam för att folk just skall spela. Nu är det ju också såhär att den vinst som Svenska Spel generar kommer staten till del. Pengar som kan användas till föreningsverksamhet och som också kan gå till behandling av spelmissbruk. Jag har svårt att tro att en helt privat marknad skulle ge samma sorts pengar till den svenska idrottsrörelsen som Svenska Spel. Nu är det bara att hålla tummarna att Alliansen håller fingrarna borta och låter det som skall vara statligt förbli statligt och det som skall vara monopol förbli monopol.

2 comments:

Anonymous said...

Jag håller med om att Friedmans galna avregleringshysteri och att den fria marknaden skall sköta allt för att allt blir det så mycket bättre är ngt som man kan slänga i Sverkers soptunna...!

Svenska spel bidrar med miljarder till den svenska idrottsrörelsen vilket på många sett gynnar många idrottsföreningar väldigt mycket. Det som jag kan tycka är mindre bra är alla miljoner de spenderar på reklam.... förstår faktiskt inte hur det skall gynna en restrektiv spel o dobbelpolitik?, Systembolaget som också är den snälla stora statens bolag marknadsför sig ju på ett helt annat sätt. Eller?

/ Indiern

Erik said...

Håller med dig Indiern, Svenska Spel borde egentligen inte marknadsföra sig så hårt, om det inte skulle göra det skulle det dock bli mindre pengar till föreningslivet... Så vad är egentligen bäst, en aktiv befolkning eller en som är fast i spelmissbruk?