Pages

Sunday, April 21, 2013

När kommer den svarta svanen?

Svarta svanar har det pratats om sedan Aristoteles dagar. Redan på antiken spekulerades det om när nästa osannolika händelse skulle kunna inträffa, definitionen av vad en svart svan är för något.  De senaste 15 åren har vi fått se att antal svanar passera förbi med konsekvenser som det inte går att få något grepp om. Framför allt tänker jag på den 11 september och finanskollapsen 2008.

Vi lever fortfarande under konsekvenserna av dessa händelser.  Framförallt finanskrisen har gjort att vi idag inte kan ta för givet att vi på mycket mycket lång tid kommer att få se tillväxt i ekonomin som vi upplevde som normalt innan kraschen.

När saker och ting blir för komplexa så brukar de till slut att implodera under sin egen vikt. Idag är det ingen som har full koll på hur det ekonomiska systemet ser ut eller för den delen fungerar. Känns det tryckt och säkert när mäklare på Wall Street med x antal olika examina i både ekonomi och matematik inte ens själva vet riktigt vilka mekanismer de rår över? Det är någonstans här bland vindlande logaritmer bland världens börser där både banken och länder är djupt insyltade i som jag tror nästa osannolika händelse kommer att inträffa och nästa gång finns det inte så mycket att sätta emot...



No comments: